Roexpert Garden | 10 plante atractive pentru casa care iti pot imbunatati starea de spirit. Cactusii.
16096
single,single-post,postid-16096,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

10 plante atractive pentru casa care iti pot imbunatati starea de spirit. Cactusii.

shutterstock_139905052_crop

13 Sep 10 plante atractive pentru casa care iti pot imbunatati starea de spirit. Cactusii.

Inca din Antichitate oamenii au folosit plantele atat in scopuri medicinale, corpul uman fiind inca o necunoscuta pentru multi dar si pentru a crea atmosfere relaxante si placute regilor, marilor invatati sau initiatilor. Cum sursele de relaxare sau de frumos nu treceau prin tehnologie la vremea aceea, iar natura a fost mereu aliatul omului, sursele pentru frumos erau nenumarate si folosite din plin, de la excentricele flori de citrici, la nuferi sau palmieri, pana la uleiurile esentiale extrase din plante si a caror reteta nu este pe deplin cunoscuta nici astazi, desi tehnologia ne permite o multitudine de procese de extragere a volatilelor din plante.

Iata 10 plante pe care le putem folosi acasa in scopul infrumusetarii apartamentelor și gradinilor noastre. Recomandarile tin de amplasarea acestora in spatii corecte, pentru a beneficia de intreaga lor forta benefica. In Feng Shui orice planta este benefica, are o energie buna din principiul ei biologic, este a elementului pamant dar amplasarea acestora in spatii gresite transforma energia plantei si ajungem, asadar, la sintagmele „planta rea”, „aduce ghinion” sau „mananca energie”.

  1. CACTUSII

Plante spectaculoase, suculemte si foarte tepoase, cu flori impresionanate si efemere, cactusii sunt specii care in climatul nostru rezista  doar in spatiile inchise. Cum nu cer spatiu mare, ingrijire excesiva si se poate pleca in concediu fara sa angajezi gradinar care sa ude florile, cactusii reprezinta o varianta ideala de decor, mai ales pentru spatiile minimaliste sau oemenii ocupati. Chiar si asa, pericolul pe care il aduce un cactus plasat intr-un loc prost din casa dumneavostra, este mare. Conform principiilor Feng Shui legate de designul interior, contestat, de altfel, de scoala traditionala, un cacatul amplasat intr-un loc gresit aduce ghinion in casa, si acesta este motivul pentru care majoritatea stiu ca  aceasta specie „aduce ghinion”. Dar este vremea sa daramam acest mit care arunca aceatsa specie in negura tomberoanelor. Cactusii sunt plante puternice, vitale, cu e energie protectiva foarte mare  si doar daca sunt amplasati corect. De fapt, cactusii emit energie Yin, o energie feminina, de apa, pe care o acumuleaza in corpul lor. Ca specie, cactusul rezista multa vreme fara apa, urmare a inmagazinarii resurselor de apa, dar pentru o inflorire spectaculoasa, nu trebuie sa uitam de umiditatea atmosferica.

Problema pe care o au cactusii este legata de tepii lor. Acestia sunt responsabili de asa zisa energie negativa si imaginati-va ca va plasati ultimul cactus achizitionat langa intrare, la loc de cinste, sub o raza de soare. Veti avea surpriza ca din ce in ce mai putini prieteni sa va treaca pragul, deoarece acele cactusului lucreaza ca o multitudine de sagati care pornesc de jur imprejurul lui si pun stapanire pe spatiu. Desigur, daca vreti sa va tineti vecinii la distanta si sa nu va mai treaca pragul, puteti exersa amplasarea cactusului la intrarea in casa (!).

Sufrageria este un alt spatiu pe care am putea sa il decoram cu cactusi, mai ales daca nu beneficiem de lumina multa, de spatiu si nici nu avem dorinta unor plante care necesita mult timp de ingrijire. Ideea este proasta, pentru ca zona de intalnit cu prietenii la o petrecere, o cina, sau pentru o seara amicala cere o atitudine deschisa, blanda, relaxanta, iar cacatusii vor avea grija sa va impunga toti prietenii. Sa nu va mirati astfel daca se lasa cu scandal la jocul de carti sau gasiti subiecte contondente de discutat la masa. Singura exceptie o reprezinta cazul in care acest loc reprezinta zona Li a casei, cuadrantul faimei si reputatiei, dar asupra acestuia vom reveni.

Spatiile de birouri sunt locuri foarte depersonalizate, cu cat sunt mai deschise si permit mai multi oameni laolalta, de aceea fiecare cauta o modalitate de a aduce putin din energia familiara in zona, care sa il defineasca si sa il relaxeze. Cactusul este un prost exemplu pentru aceasta idee, chiar daca nu ocupa spatiu, nu cere atentie majora si nici nu te blocheaza cand pleci in concediu. Din  pacate va avea urmari negative asupra clientilor, colegilor de birou sau a relatiei de serviciu si va recomandam sa renuntati la aceasta idee. Nu mai putin adevarat, se spune ca radiatiile monitorului, care sunt nocive, sunt absorbite de cactus, dar nu exista studii aprofundate. Despre nocivitatea radiatiilor de la monitor nu ne pronuntam, cat despre beneficiile cactusului plasat pe birou, langa tine, avem dubii. Se stie ca orice structura densa absoare radiatiile iar apa este un bun deturnant de radiatii. Cacatusul fiind o specie cu o structura de apa si care inmagazineaza apa, un element de lemn, in Feng shui, ar putea sa ne faca acest serviciu, dar se pare ca ar trebui sa fie de dimensiuni uriase si plasat la distante mari intre tine si monitor, si atunci monitorul nu ar mai fi utilizabil. Astfel incat, nici la birou nu ar fi foarte indicat de amplasat.

Pregatirea mancarii pentru familie ar trebui sa fie un proces plin de liniste, bucurie si armonie si se stie ca o stare proasta atunci cand gatesti iti poate modifica gustul mancarii si te trimite la restaurant. Amplasarea cactusului in bucatarie este, de asemeena, o idee proasta, pentru ca aduce prea multa agitatie in zona armoniei gusturilor.

Prezenta cactusului  in dormitor este si ea de discutat, pentru ca  armonia , linistea si pacea care trebuie sa insoteasca orele de odihna din dormitor sunt perturbate de dinamica acelor cactusului si posibil sa va deranjeze, lucru valabil si pentru baie, unde este nevoie de purificare si liniste. Dupa anumiti experti Feng Shui, exista posibilitatea de a pune cactusul preferat in baie, cu conditia ca aceasta sa se afle in partea de NV a casei, cand ea ar trebui sa fie in partea de N. Elementul  cardinal N este un element de apa, de aceea toaletele si baile ar trebui sa fie in acea directie. Daca baia dumneavostra este pe NV sau alt punct cardinal, in afara N-ului, atunci plasati cactusul preferat in baie, pentru armonizarea aspectelor. Umiditatea calda din baie ii va face bine si nici nu va necesita prea multa ingrijire.

Exceptia de amplasare a cactusului ar fi acel spatiu Li al casei umneavoastra, un spatiu de foc, care trebuie pus in evidenta pe culori de orange, rosu si galben, precum si care vorbeste despre ce aduceti dumneavostra din afara lumii in casa. Amplasarea cactusului in acest punct va avea simbolistica protectiei carierei si reputatiei, iar coltul acesta trebuie sa se afle in diagonala intrarii in casa.

Daca tineti sau nu cont de principiile de amplasare a cactuslui in casa, care tin mai mult de o directie noua de home design decat de Feng Shui traditional, retinem urmatoarele caracteristici ale speciei:

– suculent, cu apa multa in compozitie;

– rezista bine la seceta, dar cere irigare, o data pe saptamana in perioada activa si o data la 2-3 saptamani in perioada ierii;

-cere amplasare la lumina, dar nu soare direct si nici umbra, conditiile variind cu soiul; de tipul de lumina depinde si inflorirea cactusilor; un cacatus care creste lung si rasucit dupa lumina, va va spune chiar el ce nesitati de iluminare cere;

-i se asigura repus peste iarna, in spatii aerisite, cu lumina si departe de surse puternice de caldura uscata, iar vara se poate scoate in aer liber, putand tolera temperaturi in aer de pana la 60° C;

– ghivecele cactusilor trebuie alese in functie de tipul radacinii pe care o au, existand unele specii cu radacini aflate la suprafata solului si altele cu radacini stufoase, proeminente in sol, care cer spatiu si drenaj;

– cea mai importanta caracteristica a solului este capacitatea de drenaj;

– cere fertilizare pentru o dezvoltare armonioasa si inflorire, un NPK echilbrat 10-10-10;

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.