Roexpert Garden | Vedetele toamnei in gradini, crizantemele. (Chrysanthemum sp.)
16105
single,single-post,postid-16105,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
crizanteme

15 Sep Vedetele toamnei in gradini, crizantemele. (Chrysanthemum sp.)

Crizantemele sunt unele dintre vestitoarele toamnei, popular i se mai spune tufanele, dumitrei sau panselute de toamna, si face parte din genul Chrysanthemum, familia Asteraceae si sunt peste 5.000 de specii de crizanteme cultivate. Cu aceste mici sfaturi speram sa aveti niste crizanteme spectaculoase in gradina, sa va incante toamna si sa va bucurati de ele vreme indelungata.

shutterstock_338046188Cresterea lor nu pune mai probleme, odata ce aflam cateva lucurui esentiale pentru intretinerea lor. Primul  lucru care trebuie retinut despre crizanteme este ca au un sistem radicular puternic si cresterea lor in ghivece mici nu le va ajuta. Le gasim intr-o mare varietate de culori, de la alb la rosu, cu inflorescente simple sau convolute, varietati „dwarf” – pitice, sau gigant, unele infloresc primavara, altele infloresc tarziu in toamna, unele sunt cultivate pentru flori taiate, altele pentru ghivece si plantare in gradini. Indiferent in ce zona va aflati, crizantema cere un sol bine drenat, fara exces de apa, imbogatit cu minerale, dar prefera solurile naturale din gradini, imbogatite in materie organica. Locul din gradina ales pentru crizantema va fi unul insorit, altfel veti avea tije jungi si posibil sa sufere inflorirea din aceste considerente, planta intinzandu-se dupa soare.

ATENTIE LA APA 1: Daca se uda prea putin, rezultatul este o lemnificare a lastarilor in timp ce apa in exces face ca tulpinile plantei sa creasca prea mult si florile sa fie mici si rare.

Ingrijrea crizantemelor. Inflorirea repetata.

Cea mai importanta activitate in tehnologia intretinerii crizantemei care va aduce o planta frumos ramificata si inflorire maxima este ciupirea lastarilor. Daca aveti o crizantema in ghiveci pe care reusiti sa o tineti de mai multe sezoane, trebuie sa stiti ca odata cu pornirea in vegetatie, primavara tarziu, crizantemei trebuie sa i se aplice ciupiri sau tunderi pentru a inflori frumos in toamna. In functie de dezvoltarea plantei se fac ciupirile necesare pana la inceputul lunii iulie iar ultima ciupire nu ar trebui facuta mai tarziu de 1 iulie. Se ciupersc lastarii atunci cand au aproximativ 10-15 cm, lasand doar 2 frunze la baza. Unele cultivaruri moderne nu au nevoie de aceasta tehnologie de intretinere. Odata ce primava incep sa intre in vegetatie, crizantemele trebuie fertilizate periodic si nu trebuie sufocate de vegetatia din jur, deci, lasati-le spatiu sa respire.

O alta activitate importanta care ne asigura inflorirea repetata a crizantemei este eliminarea florii trecute, o ciupire a florii moarte. Acest lucru ajuta planta pentru a dezvolta muguri floriferi noi, va fereste de mucegairea plantei odata ce sezonul ploios isi face aparitia si pastraza un aspect placut, curat si ingrijit al crizantemei dumneavoastra.

Sfaturi pentru achizitionare crizantemelor la ghiveci.

Frumusetea culorilor si bogatia lor ne fac sa ne umplem gradinile sau balcoanele de ghivece cu crizanteme odata cu venirea toamnei si cu putina atentie putem avea o crizantema spectaculoasa. Atunci cand cumparam crizanteme la ghiveci, cautam cele mai sanatoase plante, fara urme de frunze putrezite. Verificam pamantul din ghiveci sa fie ud si umed in acelasi timp, semn ca au fost udate constant si nu li s-a pus apa doar recent, crizantema la ghiveci fiind o specie foarte pretentioasa la apa si o mare consumatoare in acelasi timp. Cautam plantele cu cei mai multi boboci, nu cu florile deschise. Cel mai bun lucru pe care il puteti face cu un ghiveci de crizanteme este sa il replantati intr-un ghiveci mult mai mare, cu pamant fertil si sa udati din belsug la replantare. Plasati ghiveciul intr-un loc insorit cu minimum 4 ore de soare zilnic si bucurati-va de infloririle repetate ale acestei frumoase plante.

shutterstock_417481768_cropIntretinerea pe timpul iernii

Daca ati reusit sa va pastrati planta pe toata durata toamnei, la venirea iernii va trebui sa ii taiati ramurile lemnificate pana la 4-5 cm de sol, sa nu o mai udati si daca aveti posibilitatea, mulciti planta in ghiveci cu frunze.

ATENTIE LA APA 2: Trebuie mentionat ca, daca substratul in care aveti plantata crizantema nu este unul usor care permite curgerea apei,  pe timpul iernii, nu gerul va degera planta dumneavostra, ci cristalele de gheata care se formeaza in zonele din ghiveci unde apa stagneaza iar aceasta duce la moartea radacinii si a plantei.

Lasati-o la iernat si la ultimele semne ale iernii verificati ca planta sa nu fi pornit in vegetatie si sa aiba mici lastari verzi. Daca si temperaturile nu mai coboara sub 0°C, atunci puteti sa aplicati o udare de aprovizionare, cat sa udati putin pamantul in care a stat si sa permiteti plantei sa isi creasca lastarii. Sub nici o forma nu incepeti sa udati normal planta, caci o veti omori, timpul fiind inca rece. Primavara plasati-o la soare si incepeti sa o udati si sa o fertilizati constant.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.