Roexpert Garden | Cum pastram muscatele (Pelargonium sp.) peste iarna
16147
single,single-post,postid-16147,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
geranium-new

08 Oct Cum pastram muscatele (Pelargonium sp.) peste iarna

Date sumare despre specie:

Nume comun: muscata, geranium, pelargonium.
Nume botanic: Pelargonium sp.
Incadrare: plante de ghiveci cu flori, de interior si exterior.
Inflorire: din primavara pana in toamna si, in conditii favorabile, si iarna.
Dimensiune:  10-90 cm inaltime si 7-50cm intindere/latime.
Suporta temperaturi scazute; necesare pentru inflorire abundenta.


pelargonium_peltatum_photo_file_pdb_161kb Bucurestiul este invadat in ultimii 15 ani de specii si hibrizi spectaculosi de muscate: de la Pelargonium zonale, rustica si rezistenta la temperaturile de peste iarna de la noi, la Pelargonium peltatum, o muscata curgatoare, mai sensibila la frig, Pelargonium grandiflorum sau muscata regala, cu flori mari careia i se mai spune si muscata englezeasca sau minunatele muscate parfumate, mai rar intalnite in comertul romanesc, hibrizii Pelargonium x fragrans sau  Pelargonium odoratissimum – ale carei frunze au aroma de mar si de folosesc pentru ceaiuri si infuzii. Sau, sa nu uitam de Pelargonium graveolens – L’Hér, frumoasa Indrusaim, regina dulceturilor si a uleiurilor esentiale.

Cateva exigente ecologice:pelargonium-grandiflorum-visoflora-50066

  • Muscata este o specie pretentioasa la intensitatea luminoasa si cere amplasare in plin soare; unele varietati pot fi si umbrite.
  • Specia este una dintre cele mai sensibile plante la termoperiodismul sezonal, adica la alternanta de temperatura dintre anotimpul calduros si cel rece, alternanta care daca este respectata, favozireaza inflorirea din perioada primaverii.

Muscata este o specie des cultivata in spatiul acesta, fiind o planta rezistenta la clima noastra si si-a gasit locul mereu in ferestrele caselor romanesti. Din aceasta traditie de cultivare a muscatei vin si cateva sfaturi pretioase pentru iernarea lor, si nu cred ca exista cineva care sa nu stie vorba „muscata ierneaza la rece, fara prea multa lumina si fara apa”, semn ca nu pune mari probleme pentru trecerea peste sezonul rece.

9b0d34ef2ea66a83a3a096f18e69dae8 f510-03 pelargonium_x_fragrans_tutti_fruity_in_bloom 

Cand muscata ta atinge dimensiuni spectaculoase la sfarsitul verii si este plina de boboci care parca abia acum incep sa se rasfete in soarele bland al toamnei, iti vine greu sa iti arunci planta sau sa te gandesti ca o vei pierde din cauza iernii. Va oferim aici cateva sugestii  pentru a va pastra muscatele in conditii optime peste iarna.

Lasati planta afara cat de mult va permite vremea pentru ca razele soarelui de afara vor fi intotdeauna mai bune in aer liber decat pe un pervaz, in interiorul casei.  Majoritatea tipurilor de muscate, chiar si cele parfumate, se simt excelent pentru iernare la 4°C, dar vor degera la -1 °C. Exceptie face aici indrusaimul, mult mai sensibil, care trebuie trecut la interior mai din vreme. Prima varianta disponibila este trecerea muscatelor la interior, cu pastrarea lor in vegetatie. Daca spatiul va permite, muscatele se plaseaza la interior intr-o zona luminata unde pot sta pana la sfarsitul lui aprilie, cand scoateti de la iernat majoritatea plantelor. De obicei, muscatele nu infloresc pe timpul iernii si au cresteri mici, insesizabile. Nefiind niste plante spectaculoase pentru interior pe timpul iernii, nu sunt chiar speciile ideale pentru decorare, si de aceea multi renunta a le mai tine peste iarna.

Pelargonium zonalepelargoniumquercifolium17

La trecerea muscatelor in interior, plantele se toaleteaza, eliminandu-se toate ramurile urcate sau care s-au depreciat, se strang toate frunzele uscate cazute pe pamantul ghiveciului si se aplica o udare de aprovizionare, cat pamantul sa fie umed, dar sa nu musteasca de apa.

daughtrey14p_pelviruses

ATENTIE! Muscata este o specie sensibila la viroze, raspandite de obicei de acarieni si paienjeni. Daca aveti plante de muscata atacate de viroze si vreti sa va incercati norocul cu ele peste iarna, dezinfectati foarfeca de tuns dupa ce lucrati cu planta bolnava, pentru a nu raspandi viroza si celorlalte exemplare. Recomandarea de dezinfectie plus tratamente fitosanitare cu fungicid se pastreaza si in cazul infectarilor cu Botrytis cinerea sau Putregaiul cenusiu, una din cele mai prezente boli la muscate.

clip_image002_0460176006

Muscatele se toaleteaza, se taie din ramurile lemnificate, lasand cam 15-20 de cm de la sol. Se dau la intuneric si la racoare si se uda de vreo 2 ori pe sezon. Ramurile nu ar trebui sa se usuce sau sa se deshidrateze, iar planta poate fi lasata in relativa seceta peste iarna fara probleme,  specia avand capacitatea de a supravietui acestei secete induse. De fapt, acesta metoda ne asigura ca radacina va ramane in viata peste iarna, urmand la ca venirea primaverii planta sa porneasca iar in vegetatie. Pe timpul iernii va recomandam sa opriti fertilizare muscatelor, oferindu-le in acest fel o perioada de repaus pentru refacerea plantei. Daca plantele imbobocesc (semn de caldura si lumina, de fapt), puteti sa le aplicati o fertilizare usoara o data pe luna. Spre sfarsitul lunii februarie, inceput de martie, plantele dumneavoastra incep sa aiba cresteri noi, sa le dea lastari si atunci va recomandam sa le puneti mai multa apa si sa incepeti sa le fertilizati o data la 2 saptamani.

pelargonium-graveolens1

Concluzie: In general, un spatiu racoros, cu temperaturi peste 0°C  este ideal pentru iernarea muscateor. Un garaj neincalzit, o pivnita sau orice alt spatiu auxiliar nefolosit, fara surse de caldura sau lumina, sunt spatiile ideale pentru iernarea muscatelor dumneavoastra. Daca nu aveti la dispozitie aceste conditii si tineti muscatele pe pervazul bucatariei sau la sufragerie, planta nu intra in repaus si atunci se aplica ingrijirile curente, adaptand cantitatea de apa si fertilizant la conditiile din incapare.

Din pacate, insa, lipsa repausului vernal nu va aduce planta la potentialul sau maxim pe timp de vara, si ma tem ca nu veti mai putea sa va laudati cu muscate din sezonul anterior.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.